София. Без национален консенсус проблемите в здравната система няма да бъдат решени. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. Епидемията от COVID 19 даде възможност да бъдат откроени проблеми в здравната система, дори ЕС иска промяна в това отношение, каза още тя. Според нея не е изненада, че БСП са извели като акцент в предизборната си програма именно промени в здравната система. Очаква се и други партии да го направят, коментира Виткова като обърна внимание, че става дума за сериозни и необходими промени в здравната ни система, които трябва да бъдат направени. За момента има само нахвърлени идеи, които се нуждаят от уточняване, но националния консенсус е необходимост, обясни тя.

„Ако няма консенсус, всеки изборен резултат ще носи в себе си нюанси на промени в здравната система, което представлява краткосрочни промени, а здравната система е консервативна система и ако всеки си играе на реформи в нея, то тя ще бъде в още по-трагично състояние. В другите страни такъв консенсус е постигнат и здравните им системи се развиват далеч по-успешно от нашата. Отричайки сегашния пазарен модел трябва да изясним какво се предлага и защо. Когато обществото знае защо се правят тези промени и какви ще са ползите за него, то би подкрепило политическата сила, която ги предлага“, коментира тя.

Трябва да се изясни какво ще се прави със статута на здравната система, която e сбор от търговски дружества, твърди експертът. Според д-р Мими Виткова не се върви към одържавяване, а към някакъв нов статут на лечебните заведения. Цената на здравните услуги и заплатите на работещите в сферата също трябва да се уточнят, обърна внимание тя.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови