София. При алергиите трябва да знаем, че рядко засегнати само лигавицата на носа, често са въвлечени както дихателната система, така и конюнктивите. Това каза д-р Мария Иванова от МБАЛ – София към ВМА в интервю за Агенция „Фокус“ за пролетните алергии и как да се справим с тях.

„За алергичния пациент този сезон означава повторение на известните му вече симптоми, включващи често кихане, воднист секрет от носа, сърбеж по небцето, оток на носната лигавица, зачервяване и сълзене от очите, заглъхване на ушите и редица други неприятности, появяващи се със жестока закономерност около една и съща дата всяка пролет“, обясни тя.

Д-р Иванова съобщи, че сезонният алергичен ринит се предизвиква от тичинковия прашец (полен) на ветроопрашваните растения, като при проявяващия се март-април ринит, главните причинители са дърветата (бреза, ясен, кестен). „През месеците май-юли на дневен ред идват тревите, а август – септември актуални са плевелите“, добави тя.

„Сенната хрема е състояние при което даден организъм е свръхчувствителен към безвредните за повечето хора полени. Когато говорим за свръхчувствителност към цветен прашец, трябва да знаем, че това състояние рядко засяга само лигавицата на носа, често са въвлечени както дихателната система, така и конюнктивите. Добрата новина е, че рядко един пациент е алергичен към всички полени, така в зависимост от времето на поява на симптоматиката можем да се ориентираме за основният виновник за оплакванията при дадения пациент“, каза още алергологът.

„В България най-често поленовата алергия започва в трета част на май и продължава през юни, тогава е най интензивен цъфтежът на ливадните треви от семейство Житни. С прецъфтяването на тази група, през юли, симптоматиката при болните обикновено намалява. Много зависи от метеорологичните условия през дадената година, сухото и ветровито време е сериозен проблем за пациента, това са най-подходящите условия за разпространение на тичинковия прашец“, обясни още тя.

Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови