София. Колкото по-рано алергичният пациент потърси помощ при алерголог, толкова по-лесен ще бъде подборът на имунотерапия. Това каза д-р Мария Иванова от МБАЛ – София към ВМА в интервю за Агенция „Фокус“ за пролетните алергии и как да се справим с тях.

„По време на активния поленов сезон за съжаление методите на профилактика са ограничени, промивки на лигавиците със физиологичен разтвор, смяна на облеклото при завръщане в дома, затваряне на прозорци, ползване на климатици с добри филтри, всичко това обаче е с минимален ефект. Антихистамините – таблетки или сиропи, очни капки, назалните спрейове – със или без кортикостероиди, са другият начин на лечение. Това са съвременни и много ефективни средства, но имат само симптоматичен ефект т.е. потискат симптомите, но не лекуват – не повлияват хода на заболяването“, обясни тя. Алергологът обясни, че съществува метод на лечение които дава възможност да се изгради защитен имунен отговор и да се възстанови загубеният имунен толеранс – имунотерапията.

„Алерген-специфичната имунотерапия е единственото лечение което коренно променя хода на алергичната болест. С този вид терапия не просто потискаме симптомите, но променяме реактивността на организма като повлияваме основната причина за алергичния ринит – променената реактивност на организма. Само лекари специалисти алерголози могат да предписват имунотерапия, като по време на провеждането и пациентът трябва да е под постоянния контрол на алерголога. Често имунотерапията продължава 3-5 години и преценката за прекратяването и – също е индивидуално. В България има чудесни традиции в производството и прилагане на наши родни препарати за имунотерапия, а ефектът от тях заслужава адмирации“, каза още д-р Иванова.
Тя добави, че имунотерапията е изключително подходяща за деца и подрастващи, след приключване на растежа шансовете за ефективна имунотерапия намаляват.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете в раздел „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови