София. Веднъж появил се алергичен ринит след пубертета, е невъзможно да отшуми спонтанно. Това каза д-р Мария Иванова от МБАЛ – София към ВМА в интервю за Агенция „Фокус“ за пролетните алергии и как да се справим с тях.

Алергологът обясни, че генетичната предиспозиция на определени индивиди спомага за отключването на алергия.

„Счита се, че тъй-наречения скандинавски тип (светли хора, със сини очи) са изложени на по-висок риск. Често в алергологичния кабинет се срещаме с младежи, които не са имали оплаквания в миналото, но след преместване в големия град започват проявите на класическия алергичен ринит. Това звучи парадоксално, но е факт! Вероятно интензивният начин на живот, замърсената околна среда и стресът допринасят за ”преустройство” на имунната им система по неправилен начин“, каза още д-р Иванова.

Тя обясни, че веднъж появил се алергичен ринит след пубертета, е невъзможно да отшуми спонтанно, обикновено нещата постепенно се влошават през всеки следващ сезон. Д-р Иванова добави, че алергичният ринит се проявява заедно с алергичен конюнктивит, бронхиална астма, риносинуит, а при децата често и с възпаление на средното ухо.

„При тези пациенти често се отключват атопичен дерматит, уртикария, хранителна или медикаментозна алергии. Често при пациенти с полиноза се развива и орален алергиченсиндром – проява на свръхчувствителност към определени храни, които имат общи алергени с полените. Това допълнително ограничава такива пациенти, като променя начинът им на хранене“, обясни още тя.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови