София. До две-три седмици се очаква у нас да доминира новият английски вариант на вируса на COVID-19. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ математикът от НБУ д-р Лъчезар Томов. По думите в този период се очаква и нов пик на заболяването. Според математика заради новите щамове 10 човека ще заразява не 11, а 14 -15. Това, което предстои зависи от хората и от спазването на мерките, каза още той.

„Самият пик е случаен момент, който не може да се прогнозира точно, но това което казвам е, че сега ще се ускори предаването на болестта и до 2-3 седмици заради новите щамове 10 човека ще заразява не 11, а 14 -15. При такава степен на разпространение може да видим и пълна експлозия след 3 седмици“, обясни той.

Броя на реално болните у нас е няколко пъти по-висок от този, които се докладва, каза още той и препоръча ваксинация и спазване на мерките, защото коронавирусът намалява живота с 10 години.

„Последствията от дори лекото преболедуване ще се разберат в следващите 10-20 г. Има тревоги, че ще нарасне броят на инфарктите. Това, че сте изкарали вируса леко не е гаранция, че в дългосрочен план няма да има последствия. Рискът е голям“, каза той и допълни, че прекаралите COVID 19 нямат имунитет към британския щам.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови