София. Регистрира се твърде висока цифра болни от COVID-19 ежедневно, надявам се с доброволците да наваксаме. Това каза изпълняващият длъжността директор на СРЗИ д-р Илонка Маева пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

„Ние изоставяме с един ден. Едни хиляда бройки все още не можем да преодолеем, независимо то работата в извънработно време, от съботните и неделните дни. Просто твърде висока цифра ежедневно се регистрира, за да можем да я наваксаме и се надяваме с помощта да го направим. Ако лабораторията не е успяла да си качи на време резултатите от изследванията, ние няма как да знаем, че лицето е с положителен резултат. Ако се получи някъде забавяне за група хора, които една лаборатория е изследвала, ние започваме да работим в момента, в който те са в Националната информационна система с всичките данни. Едва тогава ние можем да проведем тази анкета, което значи, че като проведем анкетата, в рамките на същия ден трябва да се свържем с всичките контакти на лицето, за да уточним техните данни. Цялата информация влиза в информационната система. Тоест и при нас има едно забавяне с 24 часа, защото едва след като се качи, самата информационна система генерира предписанията и то отива на хартия“, обясни д-р Маева. Тя добави, че може да има известно забавяне от лаборатория и няма как физически в деня, в който правим проучването да връчим предписанието.

“За съжаление имаме 22-ма заразени служители от Надзор на заразните болести и те не бяха едно моментни отсъстващи, започнаха в края на септември, началото на октомври, до средата на октомври имахме по няколко служители и от други дирекции. Те вече са се върнали. Все още имаме няколко човека, тъй като те са с по-тежка клиника, минаха през лечебни заведения и ще им трябва още малко време за възстановяване”, доабви д-р Мева.

Тя подчерта, че практиката да работим и да спазваме отстояние, колкото и да е трудно, плюс личните предпазни средства, работят.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови