София. Българското население трябва да се ваксинира срещу COVID-19. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Илиян Тимчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“. Според него правителството се е забавило с даването на ясни разяснения за ваксините, които ще бъдат доставени в България, а това е разделило обществото.

„Самият ЕС още не е излязъл със становище кои ваксини ще одобри. Има много въпроси, на които все още не може да се даде окончателен отговор. Това е една от причините за разделението на обществото. То не е информирано. Ваксините винаги са помагали на човечеството и сега медицинската наука ще направи всичко възможно, за да създаде ваксини, които да профилактират това заболяване, т.е. да има превенция. Затова българското население трябва да се ваксинира и по този начин ще можем да се справим с тази тежка епидемична обстановка“, обясни народният представител.

Д-р Илиян Тимчев припомни, че към момента ЕС води преговори с шест фирми, като очаква те да приключат своите проучвания, да представят документи и съответно ваксините да бъдат лицензирани и допуснати за употреба. Първата ваксина, която ще пристигне в България, ще бъде на „Пфайзер“, отбеляза д-р Тимчев. Като лекар той подчерта, че на този етап въведените противоепидемични мерки не трябва да бъдат отхлабвани.

„Но становището на БЛС мерките да не бъдат облекчавани е късно изразено. Това трябваше да стане по-отдавна, за да не бъде натоварена системата и да се разболеят толкова много медицински специалисти“, коментира д-р Тимчев.

Според народния представител начинът на управление на пандемията е неправилен. Още в началото на кризата е било необходимо създаването на план за действие при подобна епидемична обстановка, но тогава предложението на БСП е било отхвърлено, допълни д-р Тимчев.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови