София. Целта на ваксинацията е да предпази здравето на народа, а не да се осигури избор като в хипермаркет. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „Продължавам да бъдат привърженик на твърдението, че е по-опасно да изчакваш определен тип ваксина, защото това не е нещо като предпочитание за вкус, храна, напитка, а е предпазване на нашето здраве. По-опасно е да изчакваш определен тип ваксина, отколкото да се възползваш и да се ваксинираш. Без да споменавам марки и имена, някои пострадаха доста имиджово, това си е техен проблем. За пациента е важно да бъде спокоен и да бъде запазено неговото здраве“, коментира д-р Маджаров.

„Ако предположим, че имаме ваксини от два типа, които са на „Моерна“ и на „Пфайзер“, не би трябвало да изчакваме избор. Поне за тях няма такива притеснения. Искам да бъда правилно разбран – всеки човек има право на избор за много неща, но когато се касае за здраве, е по-добре да се вслушват в съветите на специалистите“, допълни той. Според него всеки ден, с който забавяме своята ваксинация, удължаваме опасността от това да бъдем заразени с коронавирус.

„Не съм аз човекът, който ще отговаря на въпроса за избор на ваксини. Това се казва от други хора. Те продължават да твърдят, че ще има избор. Когато правим кампанията за противогрипна ваксина, избор няма. Целта с ваксинацията обикновено е и винаги е била да се предпази здравето на народа, а не да се осигури избор като в хипермаркет. Няма да се откажа от това мое твърдение и за мен това не е медицински подход да осигуряваш избор. Подходът е да осигуриш защита на населението“, допълни д-р Иван Маджаров.

Люба АЛЕКСИЕВА


Пълния текст на интервюто четете в раздел „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови