София. Трябва да се създаде организация личните лекари да не посещават РЗИ, а ваксините да им бъдат доставяни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „По въпроса за ваксинацията и снабдяването на общопрактикуващите лекари и ваксинационните центрове, ние имаме представител на Българския лекарски съюз във Ваксинационния щаб. Там нашата позиция е, че сега вече с все по-големите количества, които ще се получават в страната, ще трябва да се създаде организация личните лекари да не посещават РЗИ, а ваксините да бъдат разпространявани с автомобили на МВР, на РЗИ или на някои от големите лечебни заведения до общините“, коментира д-р Маджаров.

Според него така ще стане много по-лесно без струпване. „Аритметиката е проста – 4500 общопрактикуващи лекари трябва да посетят 28 или 29 районни центрове по здравеопазване, откъдето да получат ваксини. Това неминуемо няма кой да създаде организация, която да избегне опашки, ако толкова много хора трябва да посещават тези места. Във всяка малка община има между 15 и 20 общопрактикуващи лекари, в по-големите градове може да има повече, достатъчно е да се достави до там – до общинската болница или до кметството на общината. Колегите, които обслужват този регион, ще отидат, ще си ги получат и никой няма да разбере и да чуе дори за опашки“, допълни д-р Маджаров. Той подчерта, че това е решението на този проблем – този тип логистика.

„Ако имаше създадена организация, щяхме да я съобщим като факт. Не е създадена такава организация. Явно, след като наблюдаваме опашки, продължава тенденцията личните лекари да посещават РЗИ и да получаваме ваксините. Ако го погледнем от обратния ъгъл – личният лекар изпраща в РЦЗ само заявката си колко има записани и РЗИ преценява колко може да получи личния лекар, би могло спокойно за дадения регион или квартал да бъде изпратено определеното количество. Тоест, информацията може да бъде подадена електронно и никой да не ходи до РЗИ“, допълни д-р Маджаров.

Люба АЛЕКСИЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови