София. Считам, че на този етап лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в студиото на „Здравей, България”.

Д-р Маджаров уточни, че допълнителните пари за медиците се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителните вноски. „НЗОК е само една пощенска кутия – през нея парите минават и се плащат на колегите. Дали ще ги има или не – за това предстои да поговорим с новото ръководство на министерството”, коментира той. По думите му тези пари са за хората, които са участвали в лечение и диагностика на болни от COVID-19.

„Смятам, че на този етап лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата, записан и към бюджета на НЗОК, който е за тази цел”, посочи Маджаров.

Д-р Маджаров отправи молба към ръководството на здравното министерство и НЗОК средства да бъдат предвидени и за заети в лаборатории и рентгеновите кабинети. „Засега те не са включени, което не е честно”, коментира той.

По повод епидемичната обстановка д-р Маджаров изрази надежда през лятото да гледаме малко по-спокойно на нещата и до края на сезона да не се налага да се говори толкова много за ситуацията с COVID-19.

Той коментира високата смъртност в страната ни, като според него има нещо скрито под повърхността. „Вероятно става въпрос за отложени грижи. Голяма част пациентите изчакваха от страх, защото системата беше натоварена от COVID болни“, посочи той.

Д-р Маджаров заяви, че новият здравен министър трябва да продължи приемствеността. Според него ваксинационният план трябва да бъде реформиран и да стане по-динамичен.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови