София. Има подмладяване на случаите на болни от коронавирус, увеличава се процентът на подмладяване на заразените. Това каза д-р Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз (БЛС) в предаването “Тази сутрин” по бТВ. Той обясни, че при децата заболяването протича различно. “През есента имаше деца с хрема, кашлица, общо неразположение и само толкова”, отбеляза д-р Иван Маджаров. По думите му заболяването протича в зависимост от особеностите на организма на всяко дете – някои развиват и усложнения.

“Вървим в една сравнително ритмична посока напред. В сравнение с миналата година имаме повече лаборатории, повече легла за COVID, системата е адаптирана, макар и натоварена”, обясни председателят на БЛС.
“Прави се достатъчно, за да посрещнем тази криза. Миналата година по това време се наложи карантина, защото не знаехме какво идва”, отбеляза той.

“Защо е необходимо някой на сила да го затваряме, след като има достатъчно информация за това какво ни заобикаля и всеки може сам да си вземе решение. Не можем да приложим пълен локдаун, ние сме свободно общество. Не можем да се сравняваме с Азия и Китай, тъй като там са съвсем различни порядки, ние не искаме да живеем в казарма“, коментира още д-р Маджаров по повод връщането на мерките на национално ниво.

По думите му електронният регистър е натоварен, защото обществото е повярвало и решило, че трябва да се ваксинира.

Според него опашки от лични лекари пред РЗИ не трябва да се допускат. “Решението е или предварително РЗИ да информира личните лекари за ваксините, или самият личен лекар да се обажда предварително в РЗИ”, предложи д-р Иван Маджаров.

Според него няма опасност от странични ефекти от поставената партида на ваксините на “АстраЗенека”, която временно е спряна в някои страни.

“Причинно следствената връзка между прилагането на един медикамент и здравословна случка след това трябва да се провери. Добрата ваксина е тази, която е поставена”, заяви председателят на БЛС.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови