София. Изискването за положителен PSR тест назад във времето, за дарителите на кръвна плазма, е нелогично. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио “Фокус” председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров за кампанията „Дари плазма, спаси трима!“ PSR теста доказва наличието на вирус, а не на имунитет. Има много млади хора, които не са си правили тест, но са прекарали вируса, обясни той. По думите му терапията с плазма работи най-добре, ако се ползва в първите 4 дни след влошаването на състоянието на пациента, а не от първите му симптпоми.

„Установено е, че и след това има ефект, но с по-малък процент успеваемост. Tова е въпрос, който би трябвало да се коментира от колегите, които се занимават пряко с COVID-19. Те следят новостите, които се публикуват“, каза той.

Д-р Иван Маджаров каза още, че желаещите да дарят кръвна плазма са много. Те могат да направят това във ВМА и в Националният център по трансфузионна хематология. На личните лекари трябва да се даде възможност да работят с бърз антигенен тест, а ПСР тестовете трябва да се използват за препотвърждаване на болестта, посъветва още Маджаров.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови