София. Ако продължим така – всеки единичен случай да е повод за спиране на ваксинацията, ще се ваксинираме в продължение на 10 години. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Върнахме се назад. Това беше прогнозирано и не беше неочаквано. Беше ясно, че ако продължава да се развиват така нещата и да навлиза британският щам, ще наблюдаваме такава вълна. Леглата не свършват, защото има много болнични легла в страната. Преструктурирането на места среща трудности, но не наблюдаваме сред колегите страх и объркване, както есента. Всичко се случва по някакъв отработен вече ред. В София живее една трета от населението и е ясно, че тук ще е най-голямото натоварване. Разкриването на легла обхваща всички лечебни заведения и никой няма право да бяха от отговорност“, заяви Маджаров.

„Ясно е, че сме в извънредна ситуация. Разбира се, че не е нормално и образованието, и лечението на останалите заболявания. Затова ние призоваваме всеки да се съобрази със сериозността на своето състояние. За мен е руска ролетка, ако не си преболедувал, в условията на криза да излизаш и да контактуваш с много хора. Ние не показахме отговорността към обществото, всеки трябва да прояви отговорност към себе си и така ще я покаже и към обществото. Спирането на плановите операции цели да осигури персонал“, каза още той.

„Знам как протичат процесите в медицината. Няма 100% метод на лечение. Претеглят се ползите спрямо потенциалните рискове. Ако един препарат е с малко потенциални рискове на фона на ползите, той се използва. Няма лечебно вещество, освен водата, което да няма странични ефекти. Има си органи, които следят за нежеланите реакции и те преценяват. Ако продължим така – всеки единичен случай да е повод за спиране на ваксинацията, ще се ваксинираме в продължение на 10 години. Медикаментите срещу COVID са използвани за ваксиниране на 200 млн. души вече. Лекарите трябва да кажем, че отговорността на това да си поставяме ваксини е по-скоро превенция, която ще ни защити от по-тежки последствия. Спирането на ваксинациите в държавите не е решение, базирано на науката, а заради натиска от общественото мнение. Всички ваксини преминават през предварителни проучвания. Имаше над 40 000 и повече предварителни проучвания на ваксини. Те са милиони вече. Всеки организъм е една малка вселена. Има някои, които реагират по друг начин и ние няма как да предвидим. Разпитваме за сегашни и минали ситуации като хронични заболявания, преценяваме и решаваме дали да се постави ваксина. Търсим клинични прояви“, заяви Маджаров.

„Никой на никого нищо не е взел със зелените коридори. Ваксините от зелените коридори пак са поставени на желаещи хора. Когато Щабът обяви, че може да се постави ваксина на всеки желаещ, имаше над 100 000 ваксини на „АстраЗенека“ и се отвориха коридорите, всичко тръгна и обществените нагласи като че ли се промениха. Не се спира употребата заради един съобщен случай, чиято причинно-следствена връзка не е доказана“, заяви той.

„Трябва да има електронна система и за личните лекари, защото те се редят към РЗИ, защото няма такава система, която да каже дали за този лекар има ваксини и колко. Тя ще позволи той да отиде до РЗИ, само когато за него има налични ваксини. Когато дойдат многото ваксини, за 2 седмици България на практика ще ваксинира всички желаещи. Има и лекари, които отказват записване за ваксинация, но нямат право. По-добре е хората да имат възможност да се запишат сами“, добави той.

„Добре, че се дават парите за медиците на първа линия. Тези пари са конюнктурни, ние нямаме резерв. Резервът е включен в работата още преди кризата. Трябва тези, които ще ни управляват, да си направят извод.
НЗОК практически плаща разходите по COVID, останалите плащания са спрени. България има над 50 000 легла. Да се молим да не стигнем момента, когато да бъдат заети 100% от тях. Тази перспектива смятам, че не е реална, защото ваксинираме много хора, а и много вече са преболедували. Мисля, че след две – три седмици ще тръгнем в обратна посока. Единствено не трябва хората да се събират на едно място. Такова място са училищата“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови