София. Чрез кьорфишеците в реформите статуквото в здравеопазването печели достатъчно дим, за да се вършат на тъмно порочни механизми. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Емануил Найденов от Гражданска инициатива „Български лекари за ново здравеопазване“. Според него е явно, че промените ще се случат трудно отвътре. Проблемите са повече от очевидни, обясни той.

„Ние сме №1 в Европа по брой хоспитализации на глава от населението. Високият брой се дължи на това, че в доболничната помощ има механизми, които не се използват пълноценно, както в другите европейски страни. Много пациенти постъпват напълно излишно в болница за състояния, които могат абсолютно спокойно да се лекуват в доболничната помощ. Има проблем и той продължава да се задълбочава и да се развива и нищо не се прави по този повод, тъй като самото статукво в момента в системата на здравеопазването няма интерес това да се случи като промяна“, обясни той.

Според д-р Емануил Найденов промените в Закона за лечебните заведения са поредната имитация на реформи, които не водят до нищо съществено в болниците и в здравеопазването.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови