София. Създаването на болнични центрове в по-големите болници и бърза, навременна диагностика ще намалят високата смъртност от Covid-19 у нас, която се регистрира през последните дни. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Според нея начинът, по който се диагностицират и лекуват пациенти със съмнения за инфекция e абсурден.

„Пътят, който извървява един пациент, е абсурден. При грипоподобни оплаквания се обаждате на личния лекар, който ви праща да си правите тест и сам да го заплатите, а голям процент от хората нямат възможност да го заплатят. Лекуват ви по телефона с антибиотици според вашите оплаквания, твърде субективно и неточно за диагностика. В един момент човек, който е сменил един-два антибиотика, се озовава в спешния кабинет, най-често без тест, което оправи трудно хоспитализирането му. И влизаме в един омагьосан кръг, в който на този човек с двустранна пневмония и дихателна недостатъчност започваме да му търсим легла по различни болници, но тъй като няма тест, трябва да попадне в буферна зона, където да бъде лекуван. Стигаме до абсурди да се връщат у дома хора с дихателна недостатъчност, да умират в домовете си без да бъдат прегледани. Това трябва да се промени, но не виждам визия по въпроса“, допълни д-р Десислава Кателиева.

По думите й именно в болничните центрове или буферни зони тези хора могат да бъдат диагностицирани навреме и лекувани.

„Няма да позволим на хората сами да обикалят сами по ДКЦ-та, за да си направят снимка и PSR, гарантираме на всеки, че ще бъде прегледан от лекар и според състоянието си ще получи необходимия обем диагностични дейности. С това ще се намали високата смъртност заради закъснялата диагноза“, отбеляза д-р Десислава Кателиева.

Според нея бързите тестове не могат да поставят диагноза за пациент с Covid-19.

Редно е хората, които са в тежко състояние, да получат веднага помощ, а не да обикалят по болниците в търсене на легла, посочи тя. Забавянето на диагностицирането и закъснелите противоепидемични мерки са в основата на бързото разпространение на болестта у нас, заяви д-р Десислава Кателиева.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови