София. Предписанията за ваксинация на пациентите с хронични заболявания са добре формулирани, оставена е опция за допълнителна консултация. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Деница Даскалова, общо практикуващ лекар.

Относно създадената организация за масовата ваксинация, д-р Даскалова коментира, че експертните лекарски комисии са излезли със становище в края на миналата седмица. „Всяка отделна комисия е систематизирала и е дала доста точно информация във връзка със заболяванията, които подлежат към нея – например ендокринолозите, ревматолозите, катедрите по алергология и т.н. Предписанията за пациентите с хронични заболявания са добре формулирани и систематизирани. Оставена е опция да изискаме допълнителна консултация, ако имаме конкретен казус, който не попада в общите насоки. Всеки човек е строго специфичен и на практика може да има такава конфигурация от заболявания, която да изисква интердисциплинарна преценка, за да може да се стигне до решение дали да бъде имунизиран, или не“, коментира тя.

По думите ѝ са приоритетни хората над 65-годишна възраст и тези с хронична подлежаща патология, която би могла да доведе до по-тежко протичане на заболяването или смърт. „При нас е спусната наредба от Регионалната здравна инспекция за зелени коридори за хора, които са извън таргетната четвърта група. Вече можем да ваксинираме всички, които пожелаят“, добави тя.

„Организацията ни е според графика, който имаме. Ще се постараем хората, които ще ваксинираме, предполага се, че са здрави, да бъдат пуснати в отделен период за работното ни време, в което няма да се засичат с болните, с хронично болните, с детските консултации, които са също в отделни коридори. Ще се наложи да се организира съботно-неделно преглеждане и ваксиниране на тези пациенти“, каза още д-р Даскалова.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови