София. Ваксинацията е най-ефикасният и бърз начин да се справим с такова сериозно заболяване, което връхлетя човечеството. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Деница Даскалова, общо практикуващ лекар. „Единият механизъм, с който бихме се справили е преболедуването, което, за съжаление, при този вирус е малко като игра на руска ролетка, защото не се знае кой как ще го изкара и дали ще се усложни. Другият доказан начин е имунизацията, при който целим максимално бързо обхващане на голяма част от населението, за да може да разчитаме на голям брой имунокомпетентни хора, които са защитени. Едните, за съжаление, чрез преболедуване, а другите чрез имунизация. Колкото повече чрез имунизация, толкова по-добре, за да може да се спре агресивната циркулация на вируса и всички да се върнем към това, което толкова много желаем и загубихме преди година“, обясни д-р Даскалова.

По думите ѝ колкото повече циркулира вирусът, толкова повече шансовете му непрекъснато да мутира нарастват, изгражда защитни механизми срещу нас. „Атакуваме го, той научава как да се брани и може да се възпроизведе във вариант, в който всичко, което сме постигнали до момента, да се окаже неефективно. Да стане така, че ще се появи щам, при който ваксината няма да действа или създаденият имунитет при хората, които са го преболедували, няма да е достатъчен, за да ги предпази от новата мутация. Рискуваме да се върнем на изходно ниво“, заяви тя.

Д-р Даскалова посочи, че това, което трябва да се разяснява на хората, е какво да очакват след всяка една имунизация, било то срещу COVID-19, грип и т.н. „Всеки човек, който дойде да се ваксинира, бива предварително разпитан за хронични заболявания или алергични състояния. Съответно ние обръщаме и обостряме внимание към тези неща и казваме какво да очакват. При поставянето на ваксина най-често, бих ги нарекла не странични, а постваксинални реакции, които са очаквани, са болка в мястото на поставянето, схващане, зачервяване на ръката, може да има като обща реакция дискомфорт в цялото тяло, болки по мускулите и ставите, главоболие“, обясни д-р Даскалова и допълни, че като обща реакция може да се качи и температура, която е много индивидуална, при някои ниска, при други висока. „Поставаксиналните реакции се очакват от няколко часа след поставяне на имунизацията до два-три дни“, поясни тя.

Д-р Деница Даскалова посъветва хората, които се чувстват дискомфортно на фона на поставаксиналната си реакция, ако много ги боли главата, ръката, имат температура, втрисане, да си вземат медикамент от групата на ибупрофените, аналгин, парацетамол при нужда.

„Ако тези постваксинални неразположения се задържат в рамките на 48 до 72 часа, е редно хората да потърсят за консултация семейния си лекар, който ги познава най-добре и може да реагира най-адекватно, субективно и обективно, преценявайки симптомите“, каза още тя.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови