София. Очакваме плавно нарастване на заболяемостта в София. Това каза директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Той обясни, че е направил една ретроспекция за заболяемостта в град София. „Анализът показва, че в месеците юни и юли заболяемостта на София е била 2 пъти над средната заболяемост на страната, докато в месеците август и септември тя е четири пъти и половина по-ниска от средната за страната. Това е следствие на няколко моделиращи фактора. Първо, нека да отчетем това, че август и септември е ваканционен период и нямаше хора в София, учениците същи не бяха на училище. Това са част от факторите“ , каза още той.

Д-р. Пенчев обясни, че според епидемиолозите София като град и столица е една бомба, която не се знае кога ще избухне.
„Това, което очакваме и анализите, които имаме, е едно плавно нарастване на заболяемостта в София – град, благодарение също на такива моделиращи фактори, особено присъственото обучение на учениците. Лично аз се надявам да е в малък процент това плавно покачване, но нямаме точни и ясни критерий“, допълни той.
Според д-р. Данчо Пенчев плавното нарастване на заболяемостта ще бъде от порядъка на не по-малко от 10 – 20%.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови