София. Притеснителен е ръстът и процентът на смъртността в България, за 10 дни очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим хоспитализираните. Това каза д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Доста е притеснителен ръстът и процентът на смъртността в България на 100 000 население. Отчитаме, че самата смъртност е в резултат на комплексни фактори , ако погледнем средната възраст на заболелите – застаряването на нацията. Моето мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания. Хората неглижираха отношението към ежегодната профилактика. Тези съпътстващи заболявания дадоха шанс вирусът да покаже агресивността си в тези уязвими групи“, коментира той.

Д-р Пенчев уточни, че здравето е лична отговорност. По думите му в периодите, когато е трябвало да се правят профилактични прегледи хората са ги неглижираха. „Ситуацията съпътстващо заболяване и COVID водят до по-висока смъртност“, допълни директорът на РЗИ – София.

„РЗИ – София първи предложихме въвеждането на тези строги мерки на територията на София – град. След анализ те станаха от регионални национални мерки. Защо се стигна до там, ако от началото на годината до миналата седмица 23 000 бяха положителни в София, от тях само 11 000 бяха положителни в първите 15 дни на месец март. Ако починалите са 390 от началото на годината до момента, само за първите 15 дни в София са 100“, поясни той.

Д-р Пенчев посочи, че всяка ограничителна мярка се въвежда за определен период от време и от нея се чака определен ефект. „Комплекността от фактори ни принуди да въведем толкова много ограничителни мерки на територията на цялата страна. Положението в някои области е доста сериозно. В рамките на тези 10 дни очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните. Не мога да кажа дали ще стане в рамките на 10 дни, всяка една мярка може да бъде частично отменена или продължена“, каза още той.

По думите му е напълно възможно на 11-ия ден, след въведените ограничения, ресторантите да не отворят. „Надяваме се въведените мерки да дадат част от ефекта, който очакваме. В момента мерките, които са наложени, обхващат много сектори. Да, ресторантьорите са притеснени, в правото са си. Няма как да кажа конкретно, че след 11 ден ще отворят“, поясни той и добави, че решението ще стане ясно около 8-9 ден от затварянето.
Д-р Данчо Пенчев заяви, че снощи е пристигнала пратка от ваксината „Модерна“ – 33 хил. дози, които ще са за първа и втора игла.

„Притеснен съм за положението в болниците. Не за броя на леглата. Притеснен съм от натиска, който колегите и персонална в лечебните заведения изпитват. Стигаме до там, че хората се изчерпват физически и психически, в COVID отделенията. Към вчерашна дата свободните ковид легла в София са 1821 са за неусложнени и 115 интензивни, което е малко“, поясни той.

Относно лекарството „Ремдесивир“ д-р Пенчев коментира, че от него ще има достатъчно, когато е необходим за болниците. Той уточни, че го е използвал, когато е бил болен, и е дал много добър резултат.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови