София. За момента в София нямаме дифузно разпространение на коронавирус, имаме отделна огнищност в организирани колективи, в детски лечебни заведения и училища. Това каза директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Той обясни, че огнищата са им известни и са контролирани, като уточни, че се надяват да затихват по начина, по който вървят в момента.

„В училищата и детските заведения учителите и учениците не дават клинични симптоми, т.е. при тях в 80% от случите формите са съвсем леки или без симптоми. Опасното, което обаче следва, е например положително дете на служител на инспекцията да заразява майка си, която вече има клинична симптоматика, в този случай в спецификата на нейната работа, тя е контактна с над 70 лица и по-този начин, ако част от тези контакти се окажат също положителни, Слава Богу не са, това щеше да блокира работата на цялата институция“, каза д-р Пенчев. Той обясни, че в хода на емидемичното проучване са установени спецификата на работата на заразената служителка и броя на хората, с която е контактна тя.

„На територията на София има 33 училища, в които има паралелки, където са констатирани положителни случаи на COVID-19, почти нямаме клинични изяви на учениците, които са констатирани с COVID-19, и на учителите“, каза още той

„Противоепидемичните мерки, които Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката са разпределили на училищата и детските градини и ясли, трябва да се спазват“, призова д-р Пенчев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови