София. 80% от хората ще преболедуват COVID-19 леко и на крака, но никой не знае в кой процент ще попадне, нека бъдем отговорни. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. Според нея българинът е много скептичен по отношение на спазването на каквито и да било мерки. Хората бяха подведени от разнопосочното говорене на някои от важните лица в здравеопазването, които казваха, че коронавирусът е обикновено грипче, отчете тя. По думите й от хората се изисква да спазват мерките, защото колкото повече не се спазват, толкова по-малко може да се ограничи разпространението на вируса, което води след себе си до още по-тежки икономически последици.

„И през 1918 година, когато възниква пандемията от испанския грип, са въвеждани тези мерки. Те са доказани. Това е една респираторна инфекция, за която ние нямаме етиологично лечение, не можем да убием този вирус. По отношение на COVID-19 единственото, което можем да правим като лекари, е да лекуваме симптомите, поразените органи и системи в организма“, обясни тя.

Д-р Гергана Николова отново призова за спазването на мерките, които по думите й са животоспасяващи. Празници ще има и занапред, сега важното е хората да оцелеят, каза тя. „Толкова малко се изисква – една маска на лицето, една дистанция и да не се събираме 8 човека на една трапеза. Обичаме тези хора, нека не ги поставяме на риск“, призова общопрактикуващият лекар.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови