София. Общопрактикуващите лекари отдавна са на първа линия в борбата с COVID-19. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Тя подчерта, че от над 43 000 заразени, хоспитализираните са около 4 000, а останалите пациенти са грижа на общопрактикуващите лекари. Д-р Гергана Николова обясни, че все още системата за издаване на електронно направление за PCR тест не работи, тъй като все още няма създаден програмен продукт. Личните лекари обаче настояват за по-широко използване на антигенните тестове.

„Искаме възможност за издаване на електронно направление за антигенни тестове, защото има населени места, в които лабораториите не са сключили договор с НЗОК и нямат възможност да осъществяват PCR. Това налага пациенти да пътуват до друго населено място, това създава неудобства за болните и няма връзка с борбата срещу разрастването на епидемията. Движението на един болен създава възможност заразата да се разпространява дифузно. Затова нашето предложение е да имаме възможност да издаваме електронно направление за антигенни тестове, които ще се извършват във всяка една лаборатория, сключила договор с НЗОК. Това ще даде възможност за бърза и лесно достъпна диагностика на заболяването и ранно изолиране на положителните пациенти. Антигенните тестове трябва да бъдат приравнени като възможност за издаване на болничен лист и карантиниране на тези болни“, допълни общопрактикуващият лекар.

Д-р Гергана Николова апелира при съмнения за заболяването, първо пациентите да се обадят по телефона на личния си лекар.
Очаква се да заработят и COVID зони, които ще дадат възможност за отделяне на потоците на пациентите, дошли по повод на друго остро хронично заболяване или профилактичен преглед, каза още д-р Николова.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови