София. Общопрактикуващите лекари ще издават направления за изследване с PCR за COVID-19 едва след подписване на анекс към Националния рамков договор. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар. Тя уточни, че въпреки принципното решение, все още не е ясно кога практически това ще се случи. Д-р Николова отново призова пациентите при съмнение за Ковид да се консултират с личния лекар по телефона, защото посещенията в кабинетите увеличават риска от разпространението на вируса.

„Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предложи алгоритъм за поведение още през август месец. Изпратихме го до всички отговорни институции, но тогава не получихме отговор. Сега отново внасяме тези предложения за обсъждане и ще трябва да стигнем до някакво консенсусно решение в интерес на здравето на нашите пациенти. Бързината, с която ще се действа, ще спомага за по-бързо разрешаване на проблемите на хората и за ограничаване разпространението на пандемията. Когато се чуем с пациента, той има всички симптоми на COVID инфекция, да можем да назначим неговия тест, като той отиде директно в лабораторията, без да се разхожда“, обясни специалистът.

Д-р Гергана Николова уточни, че не е желателно да се правят каквито и да било тестове в кабинетите на общопрактикуващите лекари. Вече се отчита по-голям брой на пациенти с респираторни заболявания, добави тя.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови