София. Сутринта с директора на РЗИ обсъдихме въпроса, че Координационният COVID център, който се намира в Инфекциозна болница, вече е изиграл своята роля и на практика пред всяка болница има разкрити фургони за бързи антигенни тестове. Това каза на брифинг в Министерски съвет във връзка с разпространението на COVID-19 директорът на ЦСМП – София д-р Георги Гелев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„На фона и на това, което поликлиниките ще разкрият, където допълнително ще има пробонабиране и отчитане на евентуално болни от коронавирус, този COVID център, който разпределяше линейките къде да отидат и в коя болница да бъде насочен болният, вече не върши работа. Вследствие на фургоните и на допълнително разкритите COVID кабинети хората сами се насочват към болниците. Когато разговарям с който и да е директор, докато обяви, че има 10 свободни легла, вече 8 са заети, преди да е стъпила линейка. Няма я тази нужда от пренасочване на линейките. Районната координационна система ще изпълнява това, както беше и преди това“, допълни той.

По думите му в последните 2 – 3 дни в Спешна помощ усещат известно отслабване на натиска. „Има известно отслабване на натиска върху здравната система от страна на болни или съмнително болни от коронавирус. Това усещаме и ние в последните два, може би три дни. В почивните дни и понеделник повикванията през деня бяха над 500, а през нощта над 350, от два дни вече са по 420 – 430 през деня и по 280 – 300 през нощта. Това, което прави впечатление, е, че се увеличава броят на повиквания за коронавирус, но намалява броят на хоспитализираните такива болни“, отбеляза той.

Д-р Гелев обърна внимание, че във времената на коронавирус пандемия, катастрофите не спират, а инфарктите и инсултите не са намалели. „Когато една болница е 50 и над 50% заета с коронавируса, дали е прецизирано, че всички тези хора, трябва там да се лекуват, води до дефицит при лечението на другите болести. На фона на нормалната ни заболяемост от всички възможни болести, сега се е притурил и COVID-19, за който по-истерично се възприема, че е нещо много страшно, което според мен не е точно така. Има усложнения и смъртност, но и при останалите има смъртност“, допълни директорът на ЦСМП – София.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови