София. Вчера за деня сме Спешна помощ е имала 440 повиквания, а през нощта – 280. Това каза директорът на ЦСМП – София д-р Георги Гелев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

На въпрос защо министърът не е подпомогнал Спешна помощ на 1 септември, той каза, че тогава не е имало нужда, тъй като тогава бройката на случаите не е била толкова голяма. „Вчера за деня сме имали 440 повиквания, през нощта – 280. Нашите екипи, не само личния лекар, когато отидат и преглеждат, установяват състоянието на болния, преценяват възможно всичко на място в това число и бързи антигени тестове, уверяват се дали това е COVID или не. Съответно взимат решение дали да бъде хоспитализиран”, обясни д-р Гелев.

„66 посещения имаме конкретно за COVID, като 80% от тях са с доказан PCR. Тоест те са в домашна карантина и от само 18 сме хоспитализирали. Останалите не са имали нужда. На практика при останалите 48 пациенти не е било необходимо да отиде линейката. Най-вероятно това, е субективната преценка на болните, които много често се паникьосват и искат уверение от “бяла престилка”, че състоянието не е животозастрашаващо”, добави д-р Гелев.

По думите му преценката при кой пациент да отиде линейка я прави триажната диспечерка. „Ако е лек към среден, отива не оборудвана кола, която само ще извърши транспорта до съответното лечебно заведение. Ако прецени, че това по-тежко състояние – средно и нагоре, тогава се изпраща оборудвана линейка с наш екип. Не служители на МВР, а със служители на Спешна помощ”, обясни той.

Теодора ПАТРОНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови