Благоевград. Ситуацията не е много добра, защото случаите с всеки изминал ден се повишават. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин д-р Веселка Мончева от Регионална здравна инспекция – Благоевград. „За вчера имаме потвърдени 152 случая, които са хоспитализирани и в момента се лекуват в отделенията в област Благоевград. Визирам инфекциозни и вътрешни отделения. За наша радост тежки случаи няма. Има средно тежки случаи”, каза още д-р Мончева.

По думите ѝ четирима са в интензивно отделение на кислородна терапия за момента. „Другите са с бронхопневмонии, но овладени към момента. В област Благоевград вирусът се разпространява дифузно. Резултатите от новите 30 изследвани в Ансамбъл „Пирин” все още не са потвърдени в COVID системата. Чакаме днес да се потвърдят, но снощи от Националния център по заразни и паразитни болести ни казаха, че действително има положителни. Става дума за първите 17 случая. Останалите от Ансамбъла, които са изследвани все още не са в системата затова и не мога да коментирам нищо”, добави тя.

Д-р Мончева посочи, че по общини най-сериозно е положението в Благоевград и Гоце Делчев, както и в Разлог, след това са Сандански и Петрич.

„В цялата страна има недостиг на лекари и медицински персонал. В област Благоевград мога да кажа, че в инфекциозните отделения, където ги има Благоевград, Гоце Делчев и Петрич, там работи само по един специалист. Разбира се, помагат на тези специалисти, но не е достатъчно само с един специалист да работят инфекциозните отделения. Да не говорим за Сандански Разлог, които нямат такива”, отбеляза д-р Мончева.

Тя коментира, че от началото на пандемията досега от Регионална здравна инспекция – Благоевград са направили тестове на около 4000 души. „Говорим за контактни и за хора с оплаквания. Всеки ден на здравноосигурените се дават и направления. Имаме недостиг на въпросните направления. Желаещите да се тестват са много. Всеки ден даваме между 80 – 90 направления, но вече намалихме броя и даваме само на хора с оплаквания”, каза д-р Мончева.

Тя отбеляза, че за момента не се предвижда предприемането на по-драстични мерки. „По общини кметовете ще решават за допълнителни мерки. Например кмета на Якоруда, за което го приветствам, е издал заповед още преди един месец заради много заболели да се забранят всякакви семейни тържества. Същото е и в Белица”, уточни д-р Мончева.

Ливия НИНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови