София. Няма данни за мутиране на коронавируса, така че да измени основните си характеристики, но поведението на хората се промени. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ пулмологът д-р Александър Симидчиев. Според него на това се дължи и тенденцията на по-лекото протичане на заболяването.

„По-възрастните и по-болните хора започнаха да се пазят особено много, докато по-младите някак подценяват вируса. В резултат на това малко по-млади възрастови групи се заразяват по-често. И когато погледнем на фона на общата характеристика, виждаме, че малко по-млади боледуват малко по-леко. Това обаче не е в резултат на промяна на вируса, той не е станал по-заразен за младите. Всичко се дължи на човешкото поведение. Както и сегашния пик на толкова много заразени, почти 800 души, е не защото вирусът е станал много по-заразен от вчера до днес“, обясни той.

Според д-р Александър Симидчиев пиковете на коронавируса се дължат на поведението на хората, тестването и организацията на системата.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови