София. Дори да намалее скоростта на разпространение на COVID-19, хоспитализациите и смъртността няма да тръгнат веднага надолу. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ пулмологът д-р Александър Симидчиев във връзка с новите по-строги ограничителни мерки, които са в сила от няколко дни.

„Ограничителните мерки ще намалят скоростта на разпространение на коронавируса у нас, но ще имат по-малко влияние върху хоспитализациите и още по-малко влияние върху смъртността в краткосрочен план. Причината е, че хоспитализациите следват с около 1-2 седмици заразяването, а смъртността – с около 1-2 седмици хоспитализациите. Така че те са фазово отместени, тоест когато ние спрем скоростта на разпространение, последващите елементи по-трудно и бавно ще се върнато обратно към нормата. Очаквам дори и да намалим скоростта, за което сякаш вече има първи признаци, хоспитализациите няма да тръгнат веднага надолу, смъртността също няма да тръгне бързо надолу“, обясни той.

Д-р Александър Симидчиев добави, че днес е отчетен пореден антирекорд с броя на почиталите от коронавирус у нас, които са 221.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови