София. Служебното правителство трябва да бъде много ангажирано с темата за COVID-19 заради опасността от привнасяне на по-заразни мутации. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Александър Симидчиев, председател на здравната комисия в 45-то Народно събрание. Той обясни, че индийските варианти на COVID-19 са с няколко мутации и са много по-заразни, някои от тях – и с по-висока смъртност. Затова трябва да бъдем особено внимателни на границата с Турция, откъдето може да дойде индийския вариант на COVID-19, подчерта д-р Александър Симидчиев.

„Един съвсем бегъл поглед върху света показва, че пандемията расте. В Европа расте с ниски темпове, а извън Европа – с много високи темпове. Т.е. има страни, в които ситуацията с пандемията е много тежка. Индия, например, е една огромна държава, в която се случват много неприятни неща. Затова не може да се успокоим от това, че в даден момент броят на болните намалява. Трябва да имаме адекватно поведение към това, което се случва в България, но винаги да мислим за това как инфекцията може да бъде привнесена отвън. Ако ние мислехме по същия начин в началото на пандемията, България можеше да има много по-малко внесена отвън инфекция, ако ние имахме по границите много по-стриктен контрол. И от тази гледна точка служебното правителството трябва да бъде много ангажирано с темата за коронавирусната инфекция и да се предприемат необходимите мерки, така щото да не получим внос отвън от най-различни варианти на вируса, които са доста неприятни“, допълни д-р Александър Симидчиев.

По думите му броят на болните у нас е по-нисък, но дори не е достигнал нивата между двете високи вълни.

Според Александър Симидчиев трябва да се подходи много внимателно по отношение на разхлабването на мерките.

„Не е задължително да се въвеждат ограничителни мерки, но трябва да имаме висока степен на готовност и да наблюдаваме честотата във всеки град, особено внимание да обръщаме върху хора, които идват от чужбина, по-специално от Турция, защото Турция е най-близката държава, която има честа, почти ежедневна връзка с Индия. Т.е. летището в Анкара е една от основните дестинации за прехвърляне, когато хора искат да пътуват от и до Индия“, отбеляза той.

Д-р Александър Симидчиев подчерта, че ваксините, които към момента са одобрени от Европейския съюз, покриват само единият от двата индийски варианта на COVID-19.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови