София. До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас. За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа. Това съобщи на пресконференция служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Кацаров обясни, че вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер в страната, като те ще съдействат на едно място да бъдат събрани данните колко граждани са били хоспитализирани с COVID-19, при колко лица коронавирусната инфекция е била доказана чрез антигенен или чрез PCR тест, при колко граждани има данни за антитела и колко са ваксинираните. По думите му след изчистване на дублиращите ЕГН-та ще има реална представа за нивото на колективния имунитет. Той уточни, че до момента толкова задълбочено изследване не е правено, както и че никъде няма данни каква част от населението има антитела. „Това ще бъде еднократен процес на събиране на информация, а всеки следващ нов случай ще се добавя към базата данни, за да има в реално време картина за нивото на колективния имунитет“, допълни Кацаров.

На пресконференцията беше представено непредставително проучване, направено на принципа „случайна лабораторна извадка в различни дни“. Проучването е реализирано в периода 25 май – 11 юни, на база измерване на анти-N антитела. Изследвани са 2 665 проби от 38 населени места в страната. Според резултатите 43% от българите са били инфектирани с COVID-19.

Управителят на веригата лаборатории, провели изследването д-р Недялко Калъчев коментира, че са показателни резултатите за София-град, където положителни са 31% от изследваните проби, за Пловдив – 44%, в Пазарджик е отчетен най-високият процент – 62%. Той обърна внимание, че ваксинирането трябва да бъде ускорено. „Ако сте преболедувал, това не значи, че имате защитен имунитет. Въпросът не е дали да се ваксинирате, а кога. Има ситуация, в която човек може да има напрегнат имунитет и тогава може да отложи ваксината. Отговорът е да се консултира с лекар, да се направи измерване. Трябва да се ваксинираме, защото имаме относително не много висок дял на хора, които са го преминали“, обясни още д-р Калъчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови