София. Доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, е първият специалист на Балканския полуостров с най-високото, трето ниво, на европейска диплома по Интервенционална неврорентгенология (The European Diploma in Interventional Neuroradiology (EDiINR). Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В региона има само още един притежател на диплома от 3-то ниво и той отново е от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – доц. Марин Пенков, началник на Сектора по образна диагностика. Неговата диплома е в сферата на Педиатричната неврорентгенология (Pediatric Neuroradiology EDiPNR) . Сертификатът се присъжда от Европейския борд по неврорентгенология и е най-престижното отличие в тази област.

Най-високото ниво – EDiINR се присъжда в четири области: Неврорентгенология, Интервенционална неврорентгенология, Спинална неврорентгенология и Педиатрична неврорентгенология. Над две години е продължила подготовката на доц. Станимир Сираков докато покрие критериите на Европейския борд по неврорентгенология. Той се е явил общо на четири изпита докато му бъде присъдена престижната диплома.
„Горд съм, защото ми костваше много усилия. Вече можем да се равняваме на всеки един център в Европа. Оказа се, че на Балканите, в големи центрове, които работят от преди нашия, нито един лекар няма тази диплома. Разбира се това не значи, че останалите центрове са по-слаби като качество, просто все още нямат съответния сертификат, който гарантира това. Вече знам, че сме се равнили по всичко с водещите центрове в Европа“, сподели ръководителят на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания.

Доц. Сираков вече притежава една диплома по неврорентгенология – от Европейския борд по невроинтервенции, който е втората най-престижна организация на неврорентгенолозите, невролозите и неврохирурзите в Европа. „Това е като в бокса, все едно да имаш титли от двете основни федерации“, шегува се младият лекар, който на 36 години вече има сертификати от най-престижните институции в Европа.

За доц. Станимир Сираков
Доц. Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Доц. Сираков пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации (АВМ). В България годишно се откриват около 350-400 аневризми и 50-60 АВМ. 211 пациенти с мозъчни аневризми и АВМ са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2020 година до сега случаите на мозъчни аневризми са над 200, а на АВМ – над 40. Само 2 от тях са били оперирани чрез класическите неврохирургични методи, а останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови