София. Изработените ваксини предпазват и от новите щамове, така че те са ефективни. Това каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България в интервю за „Денят започва“ по БНТ.

„Всеки трябва да има възможността да се предпази и ваксинира, защото в този глобален свят, където пътуванията са лесни можем при пътуване да се заразим. Нужна е една много по-осъзната солидарност, която обаче не наблюдаваме към този момент“, подчерта той. Доц. Околийски добави, че мандатът на СЗО към момента не предполага възможността за действания без разрешение на съответното правителство и обясни, че трябва да има много по-ефективен механизъм и експертите на СЗО да влизат в страните и да дават съвети.

Той обясни, че липсата на ваксини в Индия е свързана с достъпа на продукт, който се произвежда в страната минава през предварителните договори къде отиват ваксините, които очевидно отиват в по-богатите страни. „Като че ли с изключение на Индия целият свят се намира в плато, даже в леко намаляване на случаите. В Европа се наблюдава подобно задържане на пандемията. Има такива страни като Малта, които достигнаха над 70 % ваксинационно покритие“, обясни още доц. Околийски. Той заяви, че все още само 10 % от населението на света е ваксинирано. „Нужно да е много повече, за да вървим с по-бързи стъпки към овладяване на пандемията“, добави доц. Околийски.

„Тези сега изработени ваксини предпазват и от новите щамове, така че те са ефективни. До колко ще бъде дълготрайно действието им, това ще проверим във времето. На тези хора, на които са били поставени една година по-рано все още имат много добро ниво на защита. Надеждата е тези ваксини да действат много по-дълго“, каза той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови