София. Все повече хора предпочитат да бъдат ваксинирани,за да си спестят срещата с коронавирусните варианти. Това каза доц. Марин Пенков, началник на отделение „Образна диагностика“ в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Той уточни, че за съжаление тежките случай не намаляват, а по-скоро се увеличават, но на този етап няма ясен отговор на какво се дължи това.

„Може би трябва да се направи анализ кой щам в момента се разпространява в България и дали той е по-заразен и по-агресивен. На този етап ние все още нямаме категоричен и ясен отговор на какво се дължи това. Може би, ако, както казват колегите, в момента в България се разпространява предимно британският вариант, който е много по-заразен от предходните, може би при тези хора се получава много по-висока доза вирусно натоварване, което води всъщност и до по-бързото разрастване на болестта и по-тежкото поражение на белите дробове.“

Доц. Марин Пенков допълни, че определено има интерес към ваксинирането, но ако има някой съмнение, трябва да види какво се случва в ковид звената и това бързо ще го убеди за необходимостта от ваксина.
През изминалата година пандемията е станала повод за солидарност между лекарите, както и от страна на много доброволци, коментира доц. Пенков. „Видяхме изключително симпатични млади хора, които без да се замислят, влязоха и започнаха да помагат на хората. Така че може би това е най-ценното – че нашите млади колеги въобще не се замислиха, когато бяха повикани и всъщност тръгнаха да се справят с тази изключително тежка ситуация“, каза доц. Марин Пенков.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови