София. Личните лекари имат готовност за ваксинация. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той допълни, че личните лекари са имали период на подготовка, който е включвал и актуализиране на софтуери. Любомир Киров потвърди факта за липсата на ваксини в заявените количества, а това, което личните лекари са получили е било само 1/3 или ¼ от заявеното количество. Той уточни, че освен мобилните центрове, хората могат да се ваксинират и при личните си лекари. По-логично е ваксините да се правят при личните лекари, които са наясно със здравния статус на пациентите си, каза още експертът.

„Абсолютно вярно е това. Все пак ние правим от другите ваксини, които са задължителни и препоръчителни, 2 милиона ваксини годишно. Така че това е абсолютно логично и ще бъде удобно за нашите пациенти“, каза още той.

Доц. Любомир Киров допълни, че хората, които желаят могат да се ваксинират при личните си лекари, но в момента това няма как да се случи, тъй като медиците нямат достатъчно ваксини. Според него е любопитен въпросът, защо в момента тръгват мобилни станции , които са заредени с ваксини, а личните лекари, от своя страна – не са. По въпроса за избор на ваксина, експертът коментира, че можем да имаме избор, когато имаме от всичко по много и в еднакви количества, но в това няма нито медицинска, нито икономическа логика, защото ако имаме от всичко, то задължително, като се избере едното – другото, от което остане, ще трябва да бъде изхвърлено.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови