София. Бързите антигенни тестове трябва да бъдат въведени в масова употреба и да станат основание за поставяне под карантина и издаване на болничен лист. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/. По думите му към момента този най-достъпен и бърз начин за идентифициране на инфектирани с вируса ще реши един от най-големите проблеми, свързани с бързото установяване и изолиране на случаите.

„Една от най-сериозните мерки, по която обаче за съжаление се действа много мудно, е бързото установяване на случаи и бързото изолиране. Това може да стане с бързите и достъпни антигенни тестове. Надявам се най-сетне да се предприемат стъпки в тази посока. Чухме новите мерки, има почти пълно затваряне – това също би допринесло за подобряване на ситуацията, но всъщност основното и най-ефективно действие, това, което всички експерти в световен мащаб установяват, са бързите антигенни тестове. Сега с единия крак сме напред, а с другия – малко назад“, обясни той.

Доц. Любомир Киров каза още, че по отношение на електронните направления днес вероятно ще бъде подписан анексът към рамковия договор, с който се урежда тази възможност. До 3-4 дни процесът ще стартира, уточни той. Доц. Киров повтори, че електронно направление ще се издава само за PCR тест, антигенният няма да се покрива финансово и не се назначава от личните лекари. Няма да има ограничение за броя направления за PCR тестове, добави той.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови