София. Няма доказани случаи на южноафриканския и бразилския щам на COVID-19 в България. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология” към Националния център по заразни и паразитни болести. Тя припомни, че в България вече циркулира британският вариант на вируса. Доц. Гломб посочи, че ще усетим ефекта от ваксинацията, когато 70% от хората вече имат изграден имунитет по едно и също време.

„Лесно можем да изчислим какво е покритието към момента, знаейки колко е населението на България. Влизайки в Националния портал за съобщаване, където са отбелязани с натрупване броя на позитивните – отбелязан е и броя на ваксинираните. Като видим какъв е този процент от общата популация на нашия народ и ако е достигнал 70% можем да очакваме отдъхване“, каза още тя.

Доц. Любомира Николаева-Гломб уточни, че не трябва да забравяме, че в тази битка са двама участника – хората и вирусът. Тя допълни, че коронавирусът прави всичко възможно, за да оцелее, затова можеда се променя и адаптира към мерките, които предприемаме.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови