София. Към момента данните не са успокоителни, заболяемостта от COVID-19 у нас остава висока.
Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести, като отчете, че броят на положителните материали не е малък. Ходът на позитивността на кривите следва обичайния ход за респираторни инфекции, обясни доц. Николаева. Предприетите в началото мерки постигнаха своята цел, беше ограничено лавинообразното разпространение на вируса, но де факто мерките станаха жертва на собствения си успех, добави вирусологът.

„Това, че те постигнаха някакво ограничаване на инфекцията през пролетта, доведе до засилване на скептичните настроения сред много хора, че няма такъв вирус, че той е безопасен. Естествено имаше и колеги, които широко рекламираха това нещо. Страхът от вируса намаля и естествено COVID-19 завзе позициите, които му бяхме освободили“, обясни тя.

Доц. Любомира Николаева каза още, че при COVID-19 цялото население на земята и наивно, тоест никога не се е срещало с него. Според нея за вируса това е много удобна ситуация, защото всеки човек, който се срещне с него, най-малкото ще се инфектира. Тя разграничи болест от инфекция, като поясни, че колкото по-безсимптомен е човек, толкова по-малко заразен е той. Мерките за предпазване от респираторна инфекция важат за всички, независимо от кръвна група и пол, обобщи доц. Любомира Николаева. Тя не изключи вероятността от циркулация на грипни вируси.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови