София. Моментът не е подходящ за пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев. Това каза доц. Любомира Гломб – ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести след среща със здравния министър Стойчо Кацаров във връзка с пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“

„Ние държахме да представим пред министъра, че проф. Кантарджиев беше един от основните участници в изнасянето на плещите си на тази пандемия и на това, на което в момента се радваме, на тези свободи, които имаме в момента. Разговаряхме за ситуацията, защото на обяд разбрахме за това решение на министъра и то ни дойде доста неочаквано. Министърът каза, че спазва закона – това, че при навършване на пенсионна възраст, се пенсионират всички служители. Ние изказахме своето несъгласие и моментът не е подходящ за пенсионирането му. Ние държахме да представим пред министъра, че проф. Кантарджиев беше един от основните участници в изнасянето на плещите си на тази пандемия и на това, на което в момента се радваме, на тези свободи, които имаме в момента. Мисля, че проф. Кантарджиев абсолютно заслужава обществото да знае, че той е един от хората, които допринесоха за овладяването и организирането на работата около пандемията, особено за Центъра“, каза още тя.

„Добрата организация, да можем да хванем вируса навреме – това всичко беше подготвено преди онзи осми март, когато установихме първия случай. Два месеца преди това проф. Кантарджиев беше започнал подготовката. Първият случай на COVID-19 беше доказан в нашия Център, първите диагностични тестове за COVID-19 бяха направени в нашия Център. Всички лаборатории, които в момента правят диагностика на COVID-19, са минали на обучение в нашия Център. Това всичко е организация, направена и подсказана от проф. Кантарджиев“, посочи още вирусологът.
Габриела ГАНЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови