София. 100 проби са подбрани за изследване на английския вариант на коронавируса. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. Любомира Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й няма официални и категорични данни, че новият щам е у нас. Подбрани са материали от различни пациенти, дошли по различно време в България, с история за пътуване в Англия, добави доц. Гломб, като обясни принципа на подбора.

„Това да са хора с доказан положителен PCR резултат, и то доказан на ранен цикъл. Друг критерий е да е имало история за пътуване или контакт с човек, завръщащ се от Обединеното кралство. Трети критерий е някои от пробите да бъдат отрицателни по S гена, но положителни по останалите гени. Важно е пробите да бъдат взето от хора, намиращи се на различни места в България, за да бъде по-пълна картината“, уточни тя.

Доц. Любомира Гломб каза още, че по клиничната картина не може да бъде установено дали човек е заразен с оригиналния или с мутиралия коронавирус. Тя отчете, че изследването за новия вариант освен скъпо, е трудоемко и времеемко. Не са необходими някакви допълнителни мерки във връзка с превенцията от новия щам на коронавируса, добави експертът. Тя увери, че разработените към момента ваксини достатъчно ефективно неутрализират и английския вариант.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови