София. Очаква се Европейската комисия по лекарствата да се произнесе за лицензирането на ваксините срещу COVID-19 до края на годината. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология” към Националния център по заразни и паразитни болести. Доц. Николаева бе категорична, че фирмите, които участват в състезанието, работят с иновативни технологии, които са в процес на разработка не по-малко от 10 години преди това.

„Всички фирми, производители на ваксини, които в момента участват в състезанието и провеждат Фаза 3 на своите клинични проучвания, просто сега влязоха във фокуса на нашето внимание, но те разработват своите платформи за вирусната ваксина поне от няколко години. Фирмите, които излязоха едни гърди напред в състезанието, реално имат натрупан опит в разработването на ваксини срещу предишните коронавирусни инфекции – вирусът на SARS и вирусът, причиняващ близкоизточния респираторен синдром. Но тези инфекции някак се самоограничиха във времето и не се наложи продължаване към изпитване в клинична фази на техните платформи, затова бяха извън полезрението на общественото внимание. Не е вярно, че това са чисто нови технологии, иновативни са, но са в процес на научна разработка не по-малко от 10 години преди това“, обясни доц. Николаева.

Тя подчерта, че обществото трябва да има доверие в експертната оценка на европейските регулаторни органи по отношение на очакваните ваксини срещу новия коронавирус. Ваксините ще бъдат безплатни за всички граждани и ще се поставят доброволно. Доц. Николаева обаче посъветва пациентите, които преценят, че искат да си поставят ваксина, задължително да се консултират със своя личен или лекуващ лекар. Ваксината трябва да се поставя на клинично здрав човек, който да спазва норми на поведение и да се предпазва от инфекции във времето, в което организмът му изгражда имунитет. Няма логика в твърдението, че ваксините могат да променят човешкото ДНК, категорична бе доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови