София. Три спешни мерки са необходими за противодействие на COVID кризата. Това каза за паредаването „Добър ден, България“ на Радио “Фокус” членът на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на ПП АБВ доц. д-р Георги Кючуков. Според него смъртността от COVID-19 се е увеличила, защото болните не могат да бъдат лекувани адекватно. По думите му за разрастването на COVID кризата е допринесъл НОЩ с изявленията си за апокалипсис, който не се е случил пролетта. С това се загуби доверието на хората към щаба. Доверието в този момент е много важно, но трудно би се върнало. Могат да се вземат три спешни мерки в настоящия момент, посъветва Кючуков.

„Първо – научните дружества по вирусология, по инфекциозни болести и белодробни болести да създадат алгоритъм, с който ясно и точно да се разделят пациентите на леки, средни и тежки. В момента такова разпределение липсва и лекарите, които са на първа линия нямат увереност да върнат болен, който, според тях, е лек вкъщи, а паниката допринася за това, че много хора настояват да са в болница. По този начин болничната система е подложена на силен натиск. Второто, което бих препоръчал, е – да се създаде ясен алгоритъм за наблюдение на тези, които се лекуват в домашни условия. Третата мярка, която бих предприел, ако зависеше от мен, е създаването на специализирани болници за коронавирус в големите градове“, каза той..

Според доц. д-р Георги Кючуков масовото тестване е добра тенденция. Хаос в здравната система има и у нас и в повечето европейски страни, а преекспонирането на заплахата от е COVID-19 погрешно. Стига се до парадокса, че няма къде да бъде лекуван човек с двустранна бронхопневмония и отрицателен PSR тест.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови