София. Ако вирусът премине през 70% от населението по естествен или изкуствен начин, които предстои да се случи, нова вълна на COVID-19 наесен няма да има. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ инфекционистът и преподавател доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София. Според него хората, които са прекарали COVID-19 или са ваксинирани, не се разболяват нито от китайския, нито от британския, нито от индийския вариант на инфекцията. Всички тези варианти имат сходен антигенен строеж, допълни инфекционистът.

В момента в страната върлуват летни вируси, обясни доц. Атанас Мангъров. Симптомите на остра вирусна инфекция са температура, кашлица, повръщане и често диария. Повече боледуват децата, защото те не са се срещали с тези вируси, подчерта той.

Доц. Атанас Мангъров коментира и предстоящия протест на пациенти, лекувани от COVID-19 в „Пирогов”, който се организира тази вечер в защита на лекарите от болницата.

„Фактът, че в тези спорове, които са чисто медицински, се намесват пациентите, е нещо невероятно скандално. Не е работа на тези пациенти да казват дали те са били за лечение или не. Това са решения, които би трябвало да вземат лекарите. За да могат да изкарват своите възнаграждения, нашите лекари са принудени всеки, който мине край болницата, да го вкарват. Само дето не сме сложили викачи пред болниците, както пред заведенията по морето. Нашата система е генетично сбъркана и този принцип, че парите следвали пациента, са най-голямата глупост, която може да бъде измислена, а ние я и реализирахме“, каза доц. Атанас Мангъров.

Вилислава ВЕТРЕНСКА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови