София. COVID-19 изтика грипа от терена. Това каза доц. Антел Кунчев от Националния оперативен щаб в ефира на Денят започва с Георги Любенов по БНТ.

“Вирусите имат интерференция. При грипа винаги е така. Тръгват в началото на сезона няколко щама, един от тях набира скорост, изтиква всички останали и той е основният причинител на сезонната епидемия. Сега е същото. COVID вируса е толкова активен и толкова бързо се разпространява, че той не остави терен за никой друг вирус. Ние очаквахме такъв ефект, но не очаквахме да е толкова опустошителен, така че да не можем един щам да хванем в страната. Този сезон ще е така”, каза още доц. Кунчев.

Според него заразените с коронавирус медици не са много. “Първо, никоя ваксина не е 100 процента ефективна. Дори да е между 90 и 100 това са много добри показатели. Има хора, които поради някакви причини, с каквато и ваксина, с какъвто и антиген, той не реагира, не създава антитела. Основната причина, която може да търсим, са промени във вируса или пак тези варианти, които трябва да видим до каква степен”, каза още доц. Кунчев.

По думите му дори ваксината да не предпази от разболяавне, тя ще предпази от тежко протичане на вируса и смърт. “Вчера гледах данните на четири страни в Европа, които започнаха със старческите домове. Там нямаме смъртни случаи от COVID”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев направи равносметка за изминалата една година от появата на коронавируса в България.
“Тази една година беше равностойна на 10-15 и като натоварване, и като проблеми. Периодът е много малък. Така или иначе сблъсък между микроорганизъм и макроорганизми в историята е имало дълго време”, допълни още той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови