София. 263 са новите случаи на коронавирус в страната. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
По думите му 4853 са изследванията за денонощието. „Ръст има в сравнение с предходните две седмици – ръстът е малко над 50%, но още сме в рамките на под 300 случая на ден, което ни поставя под втората половината на резултатите в рамките на ЕС“, посочи той.

„8-9-то място по смъртност не е толкова лошо в Европа, защото бяхме на 2-ро място преди. Това се изчислява съвсем точна на милион население, но това не е смъртност. От миналата седмица сме с 1.1 по този показател и сме на 8 – 9-о място. Трябва да се гледа на база седмична заболяемост. Ние сме със заболяемост 33.3 на 100 000. Това са положителните на база 100 хиляди. Израел с пъти над нашата – 863 на 100 000. Ако се случи такова нещо, никой не знае какво да направи. Израел например затвори държавата за 3 седмици.

Вирусът е доста динамичен. Почти до края на септември се смъкна малко заболяемостта, сега започна лек ръст. Държавата с най-висока заболяемост в Европа е Черна гора, която има 567 на 100 000. Те почти преди два месеца бяха обявили справяне с вируса. Динамична е обстановката и не се ангажирам с прогнози. Ще се взимат мерки на база на ситуацията в страната“, допълни.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови