София. 26 „зелени коридора“ ще работят през почивните дни в страната. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването след заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на „зелените коридори“ публикуван е на сайта на МЗ списъкът на тези, които ще работят през почивните дни. Става дума за 26 имунизационни пункта. В София са 4 – Окръжна болница, „Пирогов“ и „Александровска“ и ВМА. Точният график е посочен, но работят в почти всички дни, през почивните някои са до обяд“, коментира доц. Кунчев. Той уточни, че в центровете има от двата вида ваксини – „АстраЗенека“ и „Пфайзер“.

Относно данни, които показват, че „Пфайзер“ е най-предпочитаната ваксина и ще има ли достатъчно за всички, които желаят да си я поставят в „зелените коридори“, доц. Кунчев заяви: „Надявам се. Не мога да предричам интереса по време на празнични дни, надявам се да е достатъчно голям“. „Директорите на РЗИ са уведомени и знаят, че трябва да осигурят всички налични количества, много пъти повторихме, че по отношение на „Пфайзер“ през май количеството се удвоява, а от началото на юни се учетворяват. Нямам притеснение по количеството на ваксините”, поясни той. По-големият проблем оттук нататък ще е да убедим този, който не желае, че е необходимо“, поясни той.

„Принципното решението на Имунизационния щаб е така, както и досега, минимум половината количество от ваксините да се насочи към личните лекари“, допълни доц. Ангел Кунчев.
Габриела ГАНЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови