София. 14-дневната заболяемост в България ни отрежда 26 място в ЕС и 6-то място на Балканския полуостров. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерски съвет във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кунчев каза, че ситуацията не е много различна от миналата седмица. „14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 хиляди, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6-то място на Балканския полуостров. По същият начин 14-дневната смъртност е 9,9 на 100 хиляди, което ни отрежда 13-то място в ЕС“, заяви той.

„Това, което ни кара да бъдем нащрек, е ситуацията вътре в страната по области, защото след силното изсветляване на картата в жълто и оранжево, ситуацията беше друга. На практика имаме осем области, които са в червената зона. Тази с най-висока заболяемост е Кюстендил с 245 на 100 хиляди, а с най-ниска е Търговище с 31,6 на 100 хиляди“, добави Кунчев.

„В групата на заболяемост на 20 до 60 са осем области. В средната група в оранжево са 12 области. Осем остават в червената зона, като това са някои като София град бяха върнати обратно в червената зона. Зависи откъде гледаме ситуацията. В момента тя все още е много добра. Пет страни в Европа са в най-светлата зона – България, Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия. Но тенденцията се променя“, уточни той.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че 52 години е средната възраст на новодиагностицираните, а 24 са лицата под 19 години. Той добави, че 74 години е средната възраст на починалите. „Заетостта на болничните на национална база за неусложнени пациенти е 32%. 38% е заетостта на интензивните легла. Най-висок процент на заетост на интензивните легла се наблюдава в областите Силистра, София и Шумен“, каза министър Ангелов. Той добави, че отново се запазва тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните сравнени с потвърдените положителни случаи.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови