София. 14-дневната заболеваемост в България достигна 285 на 100 000 души, което отрежда 18-о място в ЕС и 5-то място на Балканския полуостров. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Най-засегнатата в момента страна в Европа е Чехия. Ако вземем заболеваемостта на Чехия и я наложим на нашето население, ако имахме нейната заболеваемост, ние днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Възможно ли е това да се случи? Да, абсолютно. С подобна заболеваемост с Словакия, Малта. Само че не е задължително. Дали ще достигнем такива върхове в тази трета вълна, или не, зависи изцяло от поведението на всеки един“, подчерта Кунчев.

Доц. Кунчев призова хората да продължават да спазват противоепидемичните мерки и коментира и данните за страната, като посочи, че прави впечатление, че заболеваемостта по места е много различна, което налага да се премине към регионален подход.
„В Кюстендил заболеваемостта е 487 на 100 000, а в Търговище е 26 на 100 000“, даде за пример той.

Доц. Кунчев припомни, че Областният щаб в Бургас взе решение да отмени плановата дейност на болниците там.
„Напълно оправдано решение и заставаме зад него. Искам да препоръчам на другите щабове в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, както е в София, не е задължително това да важи за всички тях, но тези, които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да работят и приемат повече хора“, допълни той.

„14-дневната заболеваемост върви нагоре, въпросът е докъде ще стигне тя. Това вече е нещо, което зависи почти изцяло от нашето поведение. Да, наясно сме, че основната причина за това е наличието на британския вариант на вируса, който продължава да расте процент му във всички проби в Европа. Наясно сме и с друго – че след него идва южноафриканският вариант. След него идва бразилският вариант. В момента има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант. Рано е да кажем какви са характеристиките им. Рано е да се плашим, но като казах плашим ще си позволя това последно изречение: даването на тези данни, които са факти и могат да бъдат проверени, плашене на хората ли е, или не“, завърши доц. Ангел Кунчев.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови