София. 10 души в момента при нас заразяват 6-7, а във Великобритания – 27. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Никой в нищо не може да бъде 100% сигурен. По досегашните наблюдения очакванията, че училищата са страшно гнездо за разпространение на заразата не се потвърдиха изцяло. Там, където има събиране на повече хора в една стая за часове няма как да няма предаване на вируса, но след отварянето на детските градини и ясли и пускането на учениците до 4.клас нямаше никакъв ефект за повишаване на заболяемостта. Затова решихме да дадем възможност внимателно с 3 класа от цялата група , което е около 37% от учениците в тази група, да присъстват в училище за две седмици“, посочи Кунчев.

„Малко несериозни са обвиненията на ресторантьорите към отварянето на училищата, след като няма доказателства за заразяването в ресторантите. Няма как да се докаже къде е станало заразяването, но има достатъчно точни проучвания за степента на риска за заразяване на различните места и нощните заведения са на едно от първите места. Това е доказано с научни изследвания и нямаме основание да се съмняваме в тези резултати“, заяви той.

По думите му, ако някои заведения отворят на 1 февруари въпреки заповедта на здравния министър, ще се направи това, което е правено винаги. „Когато някой не спазва заповедта на министъра, следват санкции след проверка и установяване на нарушението. Разбирам положението, в което се намират. Отговорът на излизането от това положение е в две неща – в МТСП, където започнаха плащанията, но това не трябва да става за сметка на общественото здраве. Искаме и от тяхна страна някакво разбиране. Виждайки какво става с училищата, идва и техният ред“, каза още Кунчев.

По темата за опасностите от заразяване в училищата, когато учителите преподават в повече от един клас, Кунчев посочи: „Стремим се да запазим този принцип за несмесването на отделните паралелки в училищата. Продължаваме да търсим този ефект. Мое впечатление е, че там е установен много добър ред. Каквото може е направено, за да се намали рискът, но някакъв процент на риск винаги остава. Новият вариант на вируса е много по-заразен. 10 души в момента при нас заразяват 6-7, а във Великобритания – 10 души заразяват 27. Концентрацията на вируса в горните дихателни пътища е около 10 пъти по-голяма и това води до повишаване на риска от заразяване 10 пъти по-голяма. Затова минаваме на този вариант за отказване от шаловете и плексигласовите шлемове, които стоят на брадичката и няма как да предпазят от разпространението на вируса. Рано е да кажем точна цифра какъв процент от заразените са с новия вариант на COVID-19. Той е в България, но процентът още е пренебрежително нисък“, посочи Кунчев.

„Шлемовете предпазват в известна степен, но аерозолът излиза от страни, отгоре и отдолу. Затова той предпазва в пъти по-малко от медицинската маска. За нормалния начин на живот в обществото ползването им не дава по-голяма сигурност. Дори правилното ползване на медицинските маски е напълно достатъчно за обикновения човек в обикновени условия“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови