София. Най-вероятно ще се наложи и май месец да е налице извънредната епидемиологична ситуация, но трябва да има отговорни парламент и правителство, които да вземат решение. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за „Денят започва“ по БНТ.

„Проблемът е, че хората непрекъснато променят мнението си. Специално в първа и втора фаза, обхващащи здравните работници и работещите в системата на образованието, продължават да подават хора, които желаят да се ваксинират. Те не са проявили желание, когато правихме основните списъци, а сега виждайки, че е безопасно, желаят да се ваксинират. Всички до четвърта група са ваксинирани. Имунизираме всички от първа и втора, раздава се на общопрактикуващите лекари, да, недостатъчно, но този процес започна“, каза той.

Доц. Кунчев подчерта, че половината от всички ваксинирани са над 60 години. „Това, което влиза при общопрактикуващите лекари ще им позволи да започнат с хронично болните и с хората над 65 години. Точно такива указания сме им дали, за да засилим процеса и там“, каза още той.

„Още при предишната заповед за мерките, която министърът издава, първата точка там е, че предлагам такова удължаване на извънредната епидемиологична ситуация за един месец. Тук проблемът е чисто организационен. При положение, че тече процесът по съставяне на ново правителство, ще има ли кой да вземе това решение. По данните, които имаме, да, пречупихме линията, имаме лек спад, но той няма как да е толкова бърз и да кажем, че в края на април всичко ще е приключило. Най-вероятно ще се наложи и май месец да е налице. Ако пък данните са подобрят изключително много, може и да не удължаваме. Малко ме плаши тая неяснота, защото в ситуацията, в която се намираме, трябва да има отговорни и парламент, и правителство, които да вземат решение“, подчерта доц. Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови