София. Ще се вземат всички необходими мерки, за да бъде намален рискът до минимум при провеждането на избори. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ.

На въпрос удачно ли е изборите да се проведат на 28 март, доц. Кунчев посочи: „Доколкото е абсолютно невъзможно да правим сериозни прогнози за развитието на епидемията, според мен не трябва това да е водещият показател, защото ние не можем да кажем каква ще е ситуацията“. По думите му е логично да се мисли, че с настъпване на пролетта ще спадне заболяемостта, но се видяха втора и трета вълна на коронавируса и никой не може да гарантира, че в средата на април например няма да има по-голяма заболяемост.

На въпрос по-удачно ли е изборите да се проведат на по-късен етап например през май и би ли препоръчат това на президента, той заяви: „Не, доколкото не можем да бъдем еднозначни, че със сигурност април или май ситуацията ще бъде по-добра. Не е редно да даваме такава прогноза, защото е възможно да заблудим някого и ситуацията да е по-тежка, отколкото сега“.

„Всички очаквахме, че след мерките ще има значителен спад. В Европа ръстът в последните 14 дни е около 2%, а при нас е минус 18%. В Чехия и Великобритания в момента се случва нещо много неприятно. Там заболяемостта във Великобритания се увеличи 7 пъти. Ако с нашите цифри се увеличи 7 пъти, направете си сметка в каква ситуация ще се намираме“, заяви той.

„Не сме стигнали още до официални указанията за провеждане на изборите в условията на пандемия за това какво и как точно да се прави. Проведохме първоначална среща по този въпрос с ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев, за да видим с какво можем да бъдем полезни и да се търсят варианти. На нея набелязахме посоката, по която трябва да се върви. Посоката е да направим протокол, с основните правила, по които трябва да се върви. По отношение на въпроса за гласуване на хората, поставени в изолация и в карантина, е по-сложно и е работа на политиците и юристите. Трябва да се реши как да направим така, че това да стане без промени в Изборния кодекс, защото няма много време за това, но ако е невъзможно, такива трябва да бъдат направени. Има няколко варианти. Проучихме опита на другите страни. Възможно е, ако има удължаване на изборния ден, да се отделят един или два часа, в които хората под карантина могат да упражнят правото си на глас при вземане на всички мерки“, обясни Кунчев.

По думите му няма разлика в медицинския риск при гласуването с химикалка и гласуването с машини. „Ще се вземат всички необходими мерки за дезинфекция, за да бъде намален рискът до минимум. Риск има и ние ще се стараем да го управляваме, но той не е в такива граници, че да заплашва директно здравето на някого“, каза още Кунчев.

„Ако някой има нужда от нашата експертиза, ние ще я дадем на който и да е, но не може от нас да се очакват неща, които никой научен център не може да направи. Аз още през май месец минала се отказах да правя прогнози. Не математическият модел е този, който може да ни даде информация какво може да се случи“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови